duminică, 1 mai 2011

Cronica Angus And Julia Stone 30 April 2011 - Paris


Paris. 30 Aprilie 2011. O zi pe care o astept de vreo 4 luni. Primul concert pe anul acesta si posibil ultimul. Da stiu. Trist. Dar anul acesta am ales sa calatoresc mai mult. Insa, desi i-am descoperit foarte recent multumita lui Paula, nu puteam sa ratez un concert Angus si Julia Stone in Paris. La 3 ore de Strasbourg. Ar fi fost trist. Si atunci am mers impreuna cu Libelula. A fost de vis.

Un concert magnific. Deschis de un "nene" la care am uitat sa ne uitam cum il chema. Australian si el, foarte barbos cu parul extrem de lung, toata recuzita "angusiana". A venit singurel pe scena, cu o chitara "ieftina" (dupa cum a descriso chiar el) si.... a cantat genial. El si o chitara. A fost nebun, geniu, romantic, activ, pasiv, trist si bucuros. In 25 de minute le-a facut pe toate. A ajutat chiar si o domnisoara care din cauza caldurii din sala a lesinat. Si daca tot veni vorba de locatie, concertul a avut loc la Teatrul Trianon, o locatie superba, cu o sala mare pe 3 etaje. Noi am stat la primul etaj fix sub scena dupa cum se va vedea din filmari si poze. De mentionat ca datorita cererii foarte mari de bilete au demontat din sala de jos toate scaunele pentru a fi mai mult loc. Nici nu aveam habar ca sunt atat de iubiti in Paris, in Franta. Ma asteptam la o artmosfera incendiara. Nu a fost asa. Nu mi-a fost dat sa vad un public mai static si mai "zombie" ca si publicul parizian/francez. Nimeni nu a cantat(decat o data la cererea lui Julia, la Melodia You're the one that I want, unde publicul a fost rugat de Julia sa spuna "UuU"-ul), nimeni nu a dansat, nimeni nu a....simtit parca muzica.Toti au stat, au ascultat ca la teatru(daca tot eram intr-un teatru), la sfarsit apludau si pace. La vreo doua melodi (Big Jet Plane si Just a Boy) au aplaudat la un moment dat pe parcursul melodiei dar evident nu toata melodia. In rest toti erau preocupati sa faca poze cu smartphoneurile si sa le trimita pe facebook/twiter, sau mai stiu eu ce. Trist. Si anual au cel putin 4 concerte in Paris. Si lumea merge, insa atmosfera e trista, statica....
Si sa ne intoarcem la concert. Au cantat circa o ora si 30 de minute cu un bis de doua melodii. Mediul a fost foarte intim, tacut, cald, sub clar de luna(pe fundal a fost improvizat un "cer artificial" cu o luna intr-un colt. Din pacate eu eram fix pe partea cu luna si nu am putut sa o prind in nici o poza). De asemenea imi pare rau insa sunt foarte putine poze din acelasi motiv ca aparatul nu este foarte performant si daca zona nu e bine luminata ies miscate. Si cum a fost un concert foarte "tacut", luminozitatea a fost pe aproape tota durata concertului foarte putina. Au cantat o multime de melodii cunocute pentru cunoscatori, si au canat cum au stiut ei mai bine. Sunt probabil cei mai talentati tineri cantareti pe care i-am vazut. Julia canta la pian, orga, chitara rece, chitara electrica, trompeta, muzicuta iar Angus la Chitara rece, chitara electrica, muzicuta si pian. Poate mai cunosc si alte instrumente.Nu stiu. Pe langa ei doi au avut pe spate un band formant dintr-un basist, un tobosar si o tipa la violoncel. De asemenea la melodiile la care Julia trebuia sa cante la chitara venea un tip sa cante la pian (de exemplu la For You). Deci da.  A fost un concert complet, facut de doua genii tinere ale muzicii, doi oameni simpli si frumosi(superbi) care canta 100% ceea ce simt, se simte fiecare cuvant atunci cand il canta , se simte incarcatura si se simte ca intr-adevar inseamna ceva pentru ei. Nu sunt doar melodii compuse ca sa umple un album. Sunt complete. Sunt completi.

Singurele minusuri ale concertului au fost: atmosfera din public care a fost sublima dar a lipsit cu desavarsire, faptul ca la sfarsitul concertului nu au prezentat band-ul, faptul ca s-a intarziat o ora inceperea concertului si (un minus 100% personal) faptul ca nu au cantat melodiile mele preferate(A Book Like This si Silver Coin). Dar in rest, sonorizare, talent, sentiment, iubire si ura, muzica si geniu. Au fost de toate. Au si povestit  cu noi, cateva cuvinte despre cum s-au nascut unele melodii, Julia a incercat sa cante refrenul unei melodii in franceza (And The Boys). I-a iesit...ceva... dar nu foarte bine. Insa publicul a apreciat. A fost frumos. Iar Julia este ca un inger pe scena iar Angus geniul pustiu, trist si retras. Se completeaza perfect, se iubesc(frateste evident) si se respecta.

A fost o seara deosebita si cu siguranta la anu daca vor mai veni la Paris (si sunt sigur ca vor veni) am sa merg din nou.
Acum va las cu 2-3 poze, daca pot alege ceva din ele, si doua filmulete.

Tipul din Deschidere











Angus & Julia Stone - For You (Live Paris 2011)


Angus And Julia Stone - Big Jet Plane (Live Paris 2011)

Niciun comentariu: