joi, 23 septembrie 2010

Cronica Guns N'Roses Bucuresti 21-09-2010







Si ziua cea mare a venit. Dupa acelasi drum ,deja devenit rutina, de 10 ore cu trenul si un inceput de zi "arsa aiurea" prin Bucuresti alaturi de o noua prietena buna Poka, careia tin sa-i multumesc pentru timpul alocat, pe la 4 si jumatate , copii cuminti fiind, ajungem incet incet la romexpo fiind pregatiti sa intram conform programarii evenimentului la ora 5. Acest lucru nu s-a intamplat desigur, iar daca multi, chiar foarte multi ati acuzat si "distrus" organizarea "groaznica" a concertului Iron Maiden la Cluj, ce s-a intamplat la acest concert este...in fine.

Si deci am ajuns la 4 si jumatate la poarta 1 de acces in incinta romexpo. Nici macar nu concepeam sa inceapa intrarea publicului la 5 fix, pentru ca suntem totusi in aceeasi tara. Insa asteptarea a crescut...si a crescut...pana aproape la o ora. Pe la 17:54 portile s-au deschis si publicul a inceput sa patrunda. Accesul s-a facut in transe, metoda care desi este destul de neplacuta publicului este o idee buna pentru a evita haosul in interioprul Romexpo. Dupa ce au avut grija sa imi arunce toate proviziile ramase de pe drum am reusit sa intru in incinta Golden Circle. Desigur, respectand cele spuse de organizatori, si stiind foarte bine dorinta expresa a lui Axl de cand este el, de a nu se filma si poza in timpul concertului, nu mi-am luat nici un mijloc de acest fel pur din respect pentru trupa si stiind ca aceasta dorinta nu vine doar de la "profesionistii organizatori" ci direct de la trupa, trupa mea de suflet. Astfel ca DA, aceasta cronica nu va contine nici poze nici filmari proprii.

Fiind primul concert la care merg singur singurel, si dat fiind faptul ca Poka cu prietenii ei aveau bilete la Normal Circle, am inceput sa ma plimb agale prin perimetru incercand sa gasesc un loc bun pentru a si vedea ceva pe scena dar si un loc din care sa nu deranjez marile mase. Primul boom negativ a venit in momentul in care am dat ochii cu scena. Tin sa precizez ca tin minte foarte bine Zilele Municipiului Petrosani, unde am petrecut 12 ani din viata, si tin minte foarte bine ca scena de la acel eveniment era CEVA mai mare decat scena pe care urma sa concerteze una din cele mai mari trupe din lume Guns N'Roses. Trist, foarte trist, mai ales ca publicul a fost din nou extrem de numeros, 30 000. O scena atat de mica pentru un public atat de mare. Inacceptabil. Insa mi-am pus sperantele pentru o secunda in Monitoare. Inca o dezamagire acestea fiind extrem de mici, cam un sfert dintr-un "ecran" de cinematograf. Deci premisele anuntau un fiasco total. In cele din urma tot invartindu-ma pe acolo dau de un fost coleg de liceu care venise si el sa ia parte la eveniment si numai bine am avut si eu cu cine sa stau. Avand cu cine sa stau, evident am mers in fata scenei. Ce m-a surprins EXTREM de placut a fost faptul ca publicul era extrem de aproape de scena, dinstanta dintre garul despartitor si scena fiind de nici un metru(poate totusi un metru).  Urma sa-l vad pe Axl mai aproape decat as fi visat...vreodata.






Si astfel pe la orele 6:40 ma aflam postat in fata scenei asteptand, conform programului de desfasurare al evenimentului ca la ora 19 sa inceapa prestatia deschizatorilor Danko Jones. Atunci mi-am dat seama uitandu-ma-n spate ca publicul este extrem de putin, circa 5000 de oameni erau intrati iar pana la 19, probabil cam 15 mii. Deci jumatate din Publicul total. Ma gandeam ca este pacat ca nu o sa apuce toti sa vada trupa din deschidere dar asta este. Imi facem griji degeaba. Probabil organizatorii stiind adevarata problema (si anume ca GNR urma sa intarzie cu doua ore inceperea concertului), au hotarat in ominia mea sa imparta aceasta intarziere si decalare in doua parti. Prima parte sa fie o intarziere de circa  o ora a concertului Dako Jones, iar a doua parte de intarziere inainte de Marele Concert. Astfel ca abea pe la 20 : 00 intra pe scena 3 oameni TOTAL anonimi pentru mine care se intituleaza simplu Danko Jones. Si incep sa cante canadienii, publicul nimic(cu exceptia catorva), si canta si canta si cand observa ca nu au succes cu cantatul, vocalistului ii vine geniala idee de a improviza incepand sa ne povesteasca "chestii". Printre care, ca ceea ce el bea din sticla de DORNA nu este apa sau votka(considerand probabil ca fiind in Romania, la doi pasi de Russia faptul ca el s-ar putea sa bea Votka o sa ne impresioneze pe toti) ci propria lui saliva. Urmand o intreaga etimologie a acestui cuvant, sinonime, etc. intr-un cuvant SCARBOS. Apoi au inceput sa ne perie, ca vor merge in Canada si vor spune tuturor ce public este in Romania, etc, etc. De cantat, sincer, NU au cantat EXECRABIL. A sunat destul de ok pentru o trupa formata din 3 oameni, insa atitudinea de RAI...si SCARBOSI. putin depasita, mai ales ca evenimentul major Concertul GNR nu...prea are de-a face cu RAU si SCARBOS.

Au cantat aproximativ o ora, ceea ce in opinia mea a fost de asemenea aranjat ulterior pentru a mai acoperii din intarziere, insa si pentru a suplinii lipsa trupei Trooper de pe scena(care oricum era programata sa cante de la 17:30, dar no...zic si eu...ce cred).
Astfel pe la 21, linistea se lasa din nou in complexul Romexpo singurele sunete care se mai auzeau fiind zumzetele fanilor(zumzete la inceput), schimbarile de decor de pe scena si cate o melodie in surdina pe boxe. Si asteptarea a inceput din nou, S-a facut 21:30. Nimic. Publicul incepea sa devina usor irascibil, gandindu-ne desigur cu totii la evenimentele din Dublin, si rugandu-ne sa nu se repete acea luuunga asteptare. S-a facut si ora 10, publicul(printre care si eu) incepe sa huiduiasca, uni injurau altii tipau. Se prefigura un mic scandal. Insa fiind romani, dupa cum am mai spus, intarzierile nu ne afecteaza atat de tare si astfel am mai rezistat psihic inca 20 de minute cand Trupa da semne ca ar intra pe scena.

La 22:20 (ora Romaniei) Guns N'Roses incepe concertul magnific din Complexul Romexpo, Bucuresti.
Publicul, parca instant, uita toata intarzierea si spectacolul poate incepe. Din fata, si cred ca pentru tot publicul aflat in Golden si VIP circle Evenimentul a fost foarte bun, sonorizarea buna, vizibilitatea de asemenea. Problema este ca in spate, la Normal Circle(dupa spusele lui Poka si nu numai), sunetul a fost destul de incet, iar vizibilitatea spre 0, fiind amplasat pentru ei un singur ecran in mijlocul zonei, mic si el si prea jos amplasat, astfel ca nu prea au putut vedea nimic. Foarte dezamagitor si imi inchipui frustrarea lor, care au dat niste bani buni pentru acest concert, si-au pus sperantele pentru un eveniment important pentru ei, si nu au primit decat franturi de imagini si un sunet prost. Mi-a parut EXTREM de rau pentru ei. Mai ales cand am vazut ca ceea ce citisem pe internet si ceea ce vazusem pe youtube din concertele lor live, erau cam pe langa ceea ce am vazut eu la 10 metrii pe scena.

A fost un spectacol superb, bandul fiind extraordinar de talentat de la cei trei chitaristi pana la Tobosarul de culoare neagra, si de la Bassistul Punk pana la pianistul Dizzy. A fost genial. Au cantat 19 piese plus cate un solo pentru fiecare component al trupei. Au pus mult suflet in acest concert, nu au venit sa cante ca pentru o tara de lumea a 3-a, nu au venit cu fite si retineri. Au distrat publicul, au dansat, au alergat(cat le permitea micuta scena), chitaristii aruncau intruna penite in public, artificii, flacari pe scena care emanau o caldura incredibila(la propriu), pocnitori la acordurile dure de chitara pe melodia Live and Let Die, iar la sfarsit confetii si ghirlande. Cu adevarat un spectacol foarte foarte frumos, amplasat intr-un decor dezolant, lipsit de profesionalism si total inaccesibil intregului public. Pacat. FOARTE pacat ca un astfel de concert a fost facut praf de o astfel de organizare si pacat ca cele mai multe pareri vor fi 100% negative.

As mai mentiona ca a fost cel mai lung concert al unei trupe metal la care am participat, Axl si ai lui cantat nu mai putin de 2 ore si jumatate. la primele doua melodii vocea lui Axl nu s-a prea auzit(fiind cu siguranta o problema tehnica) iar apoi spre sfarsit la Bis, in special la Paradise City, din nou Axl nu s-a prea auzit(deja fiind vorba de o extenuare a Artislului). Dupa cum spuneam si mai sus au canat 19 piese, vechi si noi, plus cate un solo pentru fiecare componet. Cele mai cunoscute solouri fiind Coverul dupa Pink Floyd inceput cumva stilizat de baterist(in timpul in care stuff-ul tehnic amplasa pianul pentru November Rain) si continuat de Axl si restul trupei in aceeasi maniera usor schimbata a versiunii Another brick in the wall, si de asemenea Coverul dupa Pantera Roz cantat de unul din chitaristi(poreclit de mine Iisus). Insa si celelalte 3 solo-uri foarte reusite.
Desigur, Dj Ashba, desi a incercat din rasputeri sa il imite pe Slash, nu avea cum sa faca chitara(aceeasi marca ca si a lui Slash) sa zburde la melodiile zburdalnice sau sa planga sincer si intens la melodiile de suflet. A fost o prestatie a unui chitarist extrem de talentat, care stia foarte bine ce trebuie sa cante si cum trebuie sa cante, a dat TOTUL pe scena, insa Slash tot ramane de neinlocuit. Ce m-i s-au parut de prost gust au fost incercarile de a-l imita in comportament pe Slash(cantatul cu tigara in gura, iar la soloul de chitara a melodiilor care-l prindeu cu tigara in gura isi agata tigara intre corzile chitarii in stilul Slash, miscarile scenice ale lui Slash, tatuajele de pe degetele mainilor, o paralie gen Joben)  insa de aceasta data incercari sincere de imitare, nu sarcastice sau batjocoritoare.





Tinutele lui Axl, dupa cum era de asteptat au fost mult schimbate fata de ce era acum 20 de ani, abordand tot timpul blugi stramti pe el si taiati pe alocuri, camasi/tricouri largi si mereu cate un sacou peste. Nu a renuntat insa la palariile sale consacrate si la bandana. De asemenea trebuie sa mentionez ca la fata nu arata cum se vedea la televizor, arata foarte ok, se mentine in forma. Si daca tot vorbim de forma, si forma fizica destul de buna insa ceea ce mi-ar fi placut sa vad si nu am vazut la el este cantatul in timp ce alearga. Insa nu-i asa?..pe o asemenea  scena pe cand iti iei avant sa alergi, deja se termina(scena).


Publicul, foarte implicat si el, a cantat la fiecare melodie veche, s-au distrat si au dansat, a fost o atmosfera de vis, cum numai un astfel de concert iti poate oferii. Trebuie mentionat ca melodiile de pe cel ma recet album, au fost fredonate de foarte foarte putini oameni, la unele dintre ele Axl cantatnd singur, aceasta intarind astfel spusele mele din postarea Guns N'Roses ca albumul este extrem de slab, si totul se datoreaza plecarii intregului band din trupa. De asemenea la un moment dat al concertului, nu mai retin exact cand(dar parca dupa melodia Knocking on heavens door) un spectator din dreapta mea a aruncat un drapel al Romaniei, pe care, dupa cateva secunde de privire indelunga spre el, Axl se hotaraste sa-l ia si sa-l "poarte"(fiind "versiunea" de drapel cu stema arsa din mijloc Axl l-a purtat ca pe o ...nu stiu cum se numeste, poate ma ajutati voi la comment... haina mexicana . Ia stat foarte bine, iar publicul era in delir.) Cred ca alaturi de noi(cei care ne-am bucurat cu adevarat de spectacol datorita pozitionarii bune ) Axl s-a simtit extrem de bine in Romania, a avut un public numeros cum ii place, receptiv la melodii, deschis la provocari si bine instrui muzical.

A fost un concert superb, care pentru mine a insemnat EXTREM de mult, Axl a cantat extraordinar,  avand exact aceeasi voce  pe care o stiti cu totii iar bandul sarind pe scena, cantand pe spate, sau cocotati pe schelele scenei,coborand in public pe culoarul lasat intre gard si scena,etc. Au facut un spectacol pe care eu personal, care am avut sansa sa fiu in fata scenei, nu am sa-l uit niciodata.

Multumesc Guns N'Roses, multumesc Axl.

Rock ON!! si astept cu nerabdare urmatorul concert al lor.





Setlist/Playlist:
1. Chinese Democracy
2. Welcome to the Jungle
3. It's so easy
4. Mr. Brownstone
5. Sorry
6. Better
7. Solo chitara (Richard Fortus)
8. Live and Let Die
9. This i Love
10. Rocket Queen
11. Solo Pian (Dizzy Reed)
12. Street of Dreams
13. You Coud Be Mine
14. Solo Chitara (DJ Ashba)
15. Sweet Child of Mine(primul Boom adevarat al publicului)
16. Solo tobe + Band +Axl (Cover Another brick in the wall)
17. November Rain(plus un mic Solo la Pian a lui Axl)
18. Solo Chitara (Cover Pantera Roz, Bumblefoot , poreclit de mine Iisus..;))...)
19.Knockin' on Heaven's Door
20. I.R.S.
21. Nightrain
BIS:
22. Don't Cry (versiune mai light, impreuna cu publicul)
23. Madagascar
24.Whole Lotta Rosie (AC/DC cover)
25. Solo Chitara
26. Paradise City





Poza preluata de pe site-ul Ziare.com

Un comentariu:

PokA spunea...

Si totusi... eu as mai sta inca atat si poate si mai mult pentru un concert Guns N' Roses. 8->