joi, 23 decembrie 2010

Paris Mon Cher

Si a inceput aventura francofona. Prima oprire. Aeroportul Paris Beauvais. De acolo urma o miniexcursie pe autostrazile Frantei pana in Paris.cam o ora si 20 de minute cu autocarul. A fost primul contact cu "cealalta lume". Si cand zic autostrazi, vreau sa zic autostrazi, drepte, curate,semnalizate.Itersectii de autostrazi.Ce sa mai? Visul oricarui sofer din Romania.

La intrare in Paris am fost intampinat de un Auchan si imediat de un Cora.Asta ca sa nu uit de unde am plecat, sau mai bine zis de unde au plecat ei...ca sa ajunga la noi. Si apoi am ajuns in "micutul" Paris. Oameni educati pe strazi, bucuria fiecarei zi,de la vanzatorul din magazin pana la oamenii in costume de firma, si de la cel care raioneaza itr-un supermarket pana la doamnele sofisticate de pe Champs Elysees. Dintr-o data am simtit o lume in care oamenii se bucura sa traiasca, se bucura ca merg la lucru, oricare ar fi acest lucru, oameni care zambesc pe strada, care se bucura, rad, si da....care sunt cam xenofobi si rasisti. Dar cine nu ar fi cand din 10 oameni de pe strada 3 sunt de culoare, 2 sunt chinezi si 3 sunt turisti?.... E foarte plin de emigranti din toata Franta,plin de turisti(cei mai multi asiatici) si plin de...saracie pe strazi. Contrar asteptarilor mele nu tiganii "guverneaza" cersetoria in Paris si negrii. In marile puncte turistice ale Parisului(Turnul Effel, Basilica Sacre Coure, Louvre, Champ Elysees) e PLIN de negrii(si cativa tigani) care vand gunoaie(pe care ei le numesc suveniruri) si sunt destul de agasanti. Si imaginati-va ca sunt atat de multi incat politia comunitara nu-i pot controla, diminua, stopa.Chiar alaltaieri plecand de la turn si mergand spre Trocadero am surprins o razie a politiei.Mi-a fost mila de ei(de "vanzatori") pentru ca aveam imaginea unei turme de animale neajutorate haituite de o o haita de pradatori fara mila. Dar no, este cumva normal sa "iti faci meseria".





Primaria



Si daca tot am ajuns la subiectul politie comunitara, etc. trebuie sa va spun ca in Paris se traieste cu teroare la nivel de siguranta nationala. In tot locul e plin de oameni antitero(sau cum s-or numi aici) care patruleaza non-stop peste tot in oras cu pustile in mana, incarcate, pregatiti in orice secunda sa intervina, in statiile de metrou tot la 5 minute ruleaza un anunt prin care esti rugat sa fi foarte atent la oamenii din jurul tau si la bagajele tale si a celorlalti, si in cazul in care observi un bagaj abandonat,suspect, sa anunti imediat autoritatile(sunt telefoane tot la 5 metrii, telefoane de interventie la care doar ridici receptorul si cineva te preia si ii spui care-i problema). Si da,pot confirma ca reteaua de trasport in comun este extrem de bine pusa la punct, metrourile circuland in tot Parisul, iar sansa de a te pierde este minima, fiind indicatoare peeeste tot cu fiecare directie si..cam tot ce-ti trebuie sa te descurci. E incredibil. Poti sa taversezi tot Parisul....in 30-40 de minute. Foarte frumos.

Happy Feet



De asemnea am fost extrem de nerabdator sa ma "bucur" de braseriile frantuzesti de la colturile strazilor, si trebuie sa va spun ca e un fanatism incredibil pentur ele si petru ideea de a sta afara,la o masa. Au fost si -4 -5 grade, ningea sau ploua....fancezii tot afara isi degustau cafelele si crochetele. o traditie foarte interesanta si o placere pe care noi...nu prea avem cum sa o intelegem. Despre obiectivele turistice pe care le-am vizitat...nu am de gand sa spun multe,pozele de mai jos vor vorbi de la sine.Ce trebuie sa va spun este ca pentru tinerii pana in 25 de ani(inclusiv) accesul la majoritatea muzeelor este gratis. Ceea ce este foarte foarte benefic.(mentionez ca reducerea este valabila pentru cetatetii UE). Desigur nici preturile de intrare (intregi sau reduse) nu sunt exagerate (intre 8 si14 euro..si na, vezi muzee nu...caricaturi). Ce mi-a placut de asemenea foarte mult este faptul ca in 80% din muzeele si obiectivele turistice in care am fost fotografiatul este permis(cu exceptia expoziilor private, temporare).





Piata de Craciun 1


Desigur, despre chestiile mici dar de efect nu are rost sa va mai spun(de exemplu in toate garile sunt "culoare" speciale pentru persoanele nevazatoare care contin tot felu de lini scoase in relief care sa le spuna pe unde sa meaga si cand drumul se bifurca, etc), in magazine tot felul de chestii puse la dispozitia posibilului client, faptul ca hartile parisului se distribue gratuit in statiile de metrou, curatenia din metrouri, din oras, cladirile renovate si mereu curate(chiar stralucitoare), disciplina in trafic, respectul fata de biciclisti(care au in absolut tot Parisul pise speciale), respectul fata de persoanele care au caini(este permis accesul cu caini in magazine,restaurante, metrou, autobuz,etc). Ce pot spun?... Alt nivel.


Piata de Craciun 2


De asemenea si patriotismul este desavarsit(sau bine simulat), peste tot fiind poze si mentiuni despre "FRANTA"(Doamna de fier cu un san dscoperit...:)...). Ce mi-a placut de asemenea si am considerat-o un respect fata de propria persoana este faptul ca in orice colt ai Parisului ai fi, daca ai fi cerut instructiuni unui trecator despre o directie din coltul opus al orasului acela chiar ar sti sa te ghideze si acela chiar si-ar cunoaste orasul. Ceea ce nu putem spune despre....altii din Romania. Singurele doua "minusuri" semnalate pana acum in Franta tin seama de sistemul de trasport feroviar care spre marea mea surprindere inregistreaza intarzieri de la 30 pana la 90 de minute(chiar si TGV-ul)(insa despre conditiile din tren, nu am ce spune curatenia,respectul si comunicarea conductorilor cu oamenii fiind litere de lege), si faptul ca cu cat te indepartezi de orasele mari ale Frantei,pe sosele,incep sa apara gropile.Acum suntem in Mulhouse(langa Strasbourg) si trebuie sa va spun ca drumul cu taxiul de la gara la spitatul unde lucreaza Libelula... a fost ca si un drum in Romania.Deci, ne putem consola cu iluzia ca nici Franta nu este perfecta.:)).... Si ca veni vorba de spital. A trebuit sa astept 23 de ani jumate ca sa ma vad pe colidoarele unui spital "ca-n filme". Incredibil de curate, incredibil de largi si spatioase, modernizate,primitoare. Occident. Civilizatie.

Paris Mon Cher...









Domul Invalizilor (Unde este inmormantat Napoleon)













Sacre Coeur (probabil cea mai frumoasa catedrala din Paris)

























Musee de L'Orangerie (unde sunt picturile nuferilor lui Claude Monet. Intreaga cladire a muzeului a fost proiectata si conceputa special pentru ca aceste picturi de dimensiuni mari sa poata fi expuse pe un perete intreg.)












Muzeul Dali

















Turnul Effel














 In bolta turnului se poate observa Trocadero






Notre Dame du Paris




















Muzeul Louvre

Un muzeu mult prea mare pentru a putea fi vizitat intr-o singura zi.Astfel ca nici pozele nu sunt foarte multe. Insa la vitoarele vizite...cine stie.

Interior















 Apartamentele lui Napoleon (Muzeul Louvre)


























Exterior





















La Defense (cartierul modern al Parisului)
























Centrul Pompidou (Centrul de arta moderna si contemporana)


















Paris. Prin oras


Aici am Stat la Mathieu









SENATUL (5 poze)












Muzeul D'Orsay(1 poza)











 Champs Elysees(2 poze)
















Parisul Vazut de SUS




 Domul Invalizilor(Vedere Turnul Effel)



Trocadero(Vedere Turnul Effel)


Casa Militarilor (Vedere Trunul Effel)

Domul Invalizilor





 Sena (Vedere Turnul Effel)


Champs Elysees (Vedere Roata)

Sena si Turnul Effel (Vedere Roata)



Obelisc si Champs Elysees (Vedere Roata)

Muzeul Louvre si Gradinile Touileries (Vedre Roata)


A bientot... JOJO :)

Cititi si despre





 Basel










Strasbourg



   








Berna 


Un comentariu:

Petre Cruciu spunea...

grozav articol mihai , faci o treaba buna ... mai vorbim :D