marți, 19 aprilie 2011

Strasbourg - Sufletul Alsaciei

Strasbourg. O poveste frumoasa care merita a fi spusa de nenumarate ori. Un oras plin de culoare, plin de istorie si stil, un oras al iubirii si al puterii, un oras care iti aminteste clipa de clipa ca planeta Pamant poate fi si frumoasa, oamenii civilizati si frumosi, cladirile vechi dar superbe.
Strasbourg este genul de oras burg, fortificat si plin de istorie, un oras in care arhitectura germana se impleteste armonios cu cea franceza, un oras in care cultura germana se impleteste cu cea franceza si un oras in care nu poti spune nimic vizitandu-l de frica sa nu ratezi ceva important.

Podurile, catedralele si turnurile orasului iti amintesc de vremea marilor razboaie, de cuceritorii germani si de cei francezi, muzeele iti arata arta si traditia alsaciana in cea mai pura stare a sa. Oamenii...oamenii sunt exemple de evolutie a rasei. In Romania nu gasesti speranta viitorului, speranta progresului pentru ca noi ca si rasa umana suntem mult involuati ca spirit civic, bun simt, omenie, bucurie. In Strasbourg toate sunt invers. Oamenii primitori, atenti, simpli dar atat de complecsi. Totul este ca un vis.

Pe strazile inguste ale vechiului oras si de-alungul Rinului sau a micutei Franta te simti ca si in basmele lui Hans Christian Andersen, te simti ca si Hensal si Gretel. Te simti mare si voinic. Te simti intr-o caleasca regala. Te simti orice.

Cand vine vorba de ordine, disciplina si curatenie, cred ca numai in Basel am mai intalnit atata perfectiune. Desi nu au WC-uri publice atat de sofisticate si moderne, desi sunt targuri cam tot timpul in diferite piete ale orasului, desi turistii sunt sute si sute, orasul este mereu curat, mereu frumos, verde acum ca a venit primavara sau de un alb imaculat in iarna. Poti sa te plimbi chiar si descult, fara nici o problema.De asemenea un lucru de admirat, care noua romanilor ni se pare UAU insa pentru ei este un lucru cat se poate de normal si greu de inteles opusul acestuia este ocrotirea, ingrijirea si pastrarea aranjamentelor florale din oras. Pastrarea florilor in pomii proaspat infloriti, grija fata de iarba din parcuri. Grija pentru frumos si extravagant. Oamenii curati si imbracati cu cel mai fin rafinament, de toate varstele, de toate tipurile si din toate clasele sociale. De la oameni simpli la oameni de bani gata. Toti au in sange iubirea fata de oras, iubirea fata de frumos, respectul fata de cel de langa el.

Cea mai mare surpriza a fost sa constat prezenta destul de numeroasa a romanilor in Strasbourg. Fiind acolo de Florii, libelula si-a manifestat dorinta de a merge la biserica, si nu orice fel de biserica ci biserica romana din Strasbourg. Si am mers. Poate ati crede ca este o casa sau ceva mic si de neopservat. eh bine nu e asa. E o biserica normala, ca orice biserica, inalta si cu ferestre mari cu vitralii, iconostas si icoane pe pereti. Preot roaman, un cor cum in Romania nu am vazut sau auzit, niciune. Si peste 100 de enoriasi. Ceea ce m-a surprins. Foarte multe familii, majoritatea cu varstele intre 30 si 40 de ani, cu copii mici, studenti si cativa oameni in etate. A fost placul ca intr-un ocean de oameni straini sa fi pe o insula de Romani. Romani civilizati, romani care si-au implementat regulile civice si sociale ale comunitatii in care traiesc, romani ai caror copii vorbesc mai bine franceza decat romana insa care in momentul rugaciunii Tatal Nostru(care se recita si in romana dar si n franceza) recitau in ambele limbi. A fost placut. O sa mai mergem.

Pasind pe strazile pavate pline de oameni si biciclisti, pline de armonie si voie buna mi-am dat seama ca Strasbourg este genul de oras in care mi-ar placea sa locuiesc. Un oras fara pretentii de mare metropola(desi este), un oras cu oameni fara aere de "cine mis eu", francezi puternic germanizati si germani puternic...."franconizati". Ceva foarte frumos. Nu am fost in multe orase in lumea aceasta dar de departe din cate orase am Vizitat, Strasbourg este preferatul meu. Pana acum.

In continuare, nelipsitele poze. Sper sa va pot intoduce in starea "Strasbourg, Sufletul Alsaciei".De mentionat ca pozele vor fi o mistura iarna-primavara intrucat cateva sunt de la craciun 2010 iar altele(majoritatea) din aprilie 2011.





 Palatul Rohan

Casa Kammerzell(3 poze)










 Magnolii


 Biblioteca Nationala si Universitara(7 Poze)







 Palatul Rinului si Parcul(piata) Republicii (7 poze)






 Monumentul Bimilenar (realizat de Tomi Ungerer)







 Palatul Justitiei


















 Clatorie cu Vaporul



















































 Mica Franta (15 poze)



































Catedrala din Strasbourg











































Strasbourg Vazut de pe Catedrala (66 m)









Biserica Protestanta Stantul Tomas






 

Muzeul Alsacian



















 Muzeul de Istorie (in interiorul Palatului Rohan)






 Apartamentele Regelui (13 poze)

























 Palatul European de la Strasbourg







    Intrare Muzeul Tomi Ungerer(in interior pozatul a fost interzis)

 Biserica Sfantul Paul


Piata in Strasbourg





















Cititi si despre:



Paris











Basel











Berna

Niciun comentariu: