luni, 22 august 2011

Barcelona. Orasul lui Gaudi




Am avut ocazia aceasta vara sa vizitez probabil cel mai completx si complet oras in care eu personal am fost. Desi destul de scump, viata aristocrata si diversitatea cu care Barcelona te intampina explica totul.

De cum ajungi pe aeroport descoperi parca o noua lume.Un aeroport enorm, turistic, foarte bine pus la punct si in care poti afla usor informatii despre locul unde doresti sa ajungi.

Apoi in 5 minute cu un autobuz(5.5 euro) ajungi direct in Placa Espanya si de acolo incepe aventura. Ajungi, parerea mea, in unul dintre cele mai emblematice piete din Barcelona. E o experienta (o prima experienta) superba, esti bombardat de cladiri cu o arhitectura superba, totul e de vis. Oamenii primitori, zambitori, o gramada de turisti. Da. Te afli intr-un oras MARE. Apoi din Placa Espanya poti ajunge oricunde doresti daca ai la tine o harta. Metroul te duce absolut in orice punct al Barcelonei. De mentionat ca odata ajuns in aeroport este de preferat sa mergi ata la punctul de Informatii unde iti poti face Cardul Barcelona, si de unde primesti harta orasului(cu obiectivele turistice pe ea), harta metroului si un mic ghid. Cardul Barcelona se adreseaza Turistilor si ofera gratuitate 100% pe TMB( Transport Metropolitan Barcelona, adica metrou, autobuz(de zi), Rodalies), plus reduceri decente(intre 5si 100%) la diferite muzee, plimbari cu barca pe mediterana, cluburi, restaurante, baruri, catedrale, alte obiective turistice.

Apoi incepe aventura ”barceloneana”.

De vizitat poti vizita o MULTIME de locuri, fiind cel mai complex si complet oras din cate am fost. Ai marea, plaja, ai munte, ai muzee, ai stadion de 5 stele, ai parcuri imense, ai catedrale(cel putin 4 de cea mai buna calitate), ai bulevarde celebre, ai arhitectura superba, vechiul oras, vapoare, teleferic, viata de noapte, mancare  buna, fructe exotice, palmieri, fructe de mare, peste, diversitate infinita de culturi, agenta culturala... ORICE.


Sagrada Familia

Despre Sagrada Familia pot spune ca este primul obiectiv turistic de anvergura care efectiv ma face sa imi schimb parerea despre  ”Cel mai tare obiectiv turistic din orasul X”. Inainte se vizitez Sagrada Familia mereu eram sceptic in ceea ce priveste Obiectivul Turistic nr. 1 al unui oras. Pentru ca stim cu totii ca la Pomul laudat nu se merge cu sacul. Astfel ca am mers doar cu punga, si pentru prima data mi s-a rupt punga:). Este un edificiu exceptional, o abordare exceptionala. Ceva ce trebuie vazut si ceva ce cu siguranta nu veti mai gasi nicaieri in lume. Facand parte din arta lui Gaudi, este fara dar si poate cea mai indrazneata catedrala in care am fost(arhitectural vorbind), este imensa si plina de Idei pe intreaga sa suprafata. 

Fatada Clasica, a naturii. Nu sculpuri mai taditionale si clasice. Prezinta o multime de animale sculptate in piatra plus scene din biblie.








Fatada Noua. Infatiseaza de asemenea scene din biblie, apostolii, nasterea si rastignirea totul prin sculpturi mai moderne, cubice.












Si desigur interiorul. Fara cuvinte.






















Din nou fatata dedicata naturii si Clasicului.











In unul din turnurile Catedralei.


















Continuand geniul lui Gaudi, Urmatoarea pe lista este La Pedrera. Una dintre Cladirile proiectate si construite de Gaudi.

















Casa Batlo. Aici nu am reusit sa intram pentru ca era destul de (prea) scump. 18 euro de persoana. Daca tot am ajuns in acest punct trebuie sa va spun ca turistic vorbind, Barcelona este extrem de scumpa. Atat la muzeele cat si Catedralele unde se plateste intrare, pretul nu coboara sub 10 euro si poate ajunge si la 20-25 de euro. Foarte scump din pacate.




Parcul Guell. Parc proiectat si gandit de acelasi Gaudi pentru prietenul si ”mogulul” care l-a ajutat si finantat la inceput pentru a ajunge ceea ce este acum. Un simbol al Barcelonei.

Cam aceasta e panta pe care trebuie sa o urci spre parc.



Vedere de sus. Sagrada Familia





































Parcul Olimpic si Muzeul Olimpic. 
Fiecare oras care a organizat Jocurile Olimpice are dreptul sa aiba un Muzeu Olimpic. Evident, Barcelona a extins ideea si au creeat un intreg Parc Olimpic. Acesta este  complexul unde s-au desfasurat Jocurile Olimpice din Barcelona 1992. Stadionul Juan Antonio Samaranch, Piscona Olimpica, Parcul Olimpic, Soseaua Legendelor (unde sunt imprimate in bronz pasii lengedelor olimpiadelor) si Muzeul Olimpic.



Stadionul Olimpic




 Flacara Olimpica



Muzeul Olimpic



























 Tortele Olimpice













Nou Camp. Un stadion de 5 stele, cel mai mare din Europa si al 11-lea din lume. Pe exterior nu arata atat de spectaculos fiind in renovare si reconditionare insa in interior este intradevar, un adevarat coloseum, o arena impresionanta impletita cu istoria celei mai mari echipe de fotbal din istorie. 







Muzeul FC Barcelona













Vestiarul



Tunelul pe unde coboara Echipa pe Teren.





Vedere din Cabinele de Comentatori





 Rambla. Rambla este cel mai mare si cosmopolit Bulevard din Barcelona. Gazduieste cele mai selecte magazine, cea mai mare piata de alimente din Barcelona, si de asemenea patria tiganilor romani care misuna peste tot cu evantaie, jucarii de plus, bazaitoare, Alba-Neagra, etc. Pe langa acestia, mai sunt si mimi angajati de primarie pentru a intretine atmosfera. Sunt de tot felul, de la ingeri aurii la monstrii fiorosi, de la personaje de desene animate la imparati romani. Fiecare spunand o poveste si care pentru o moneda primita fac poze cu tine cate vrei. Foarte frumoasa zona. Se intinde pe cativa kilometrii(vreo 3) si este perpendiculara cu marea si cu muntele.De mentionat ca in Barcelona, 80% din stazi sunt paralele si perpendiculare si nu prea ai cum sa te pierzi. Tot ce trebuie sa sti este in ce directie te intrepti, spre mare sau spre munte.






Hard Rock Cafe









Mostrul




Corps Bride

Piata Alimentara ”La Baqueria”



















Mirador de Colom (Unde se poate urca pana in Varf, Cu Cardul Barcelona este Gratis, altfel e 8 Euro)








Arcul de triumf si Parc de la Ciutadella. Desi nu este atat de mare ca si cel din Paris, este frumos si diferit, iar parcul in care se afla este superb.





































Papagal :)




Placa Espanya, Palau National (in interiorul caruia se afla Muzeul National de Arta Cataluna) si Fantana Magica. Unul dintre cele mai spectaculoase zone din intreaga Barcelona. Placa Espanya este inconjurata de o multime de palate si teatre (CaixaForum, Palau  Victoria Eugenia, Palau Anfons XIII, Palau de Congres, Palau Num. 1, Biblioteca Artur Martorell, Palau de la Metalurgia, etc.). Aceasta piata se afla la poalele Muntelui (deal mai mult) Montjuic unde se afla Muzeul Olimpic, Gradina Zoologica, Palatul National, Palau Sant Jordi, Castelul Montjuic, Cimitirul central, Teatru Antic, etc. 



































Seara la 21 30 in fata Palatului National unde se Afla Fantana Magica incepe un spectacol de Apa Lumina si Muzica. Ceva de poveste, o atmosfera unica si speciala. Intreaga zona se transforma intr-un mediu de Poveste si de Basm. Literalmente.






























MAREA. Desi am o varsta destul de ”inaintata”, in Barcelona am facut cunostinta prima data cu marea. Deci da, e ceva sa vezi marea mediterana ca si prima mare. E imensa, e curata si sarata. Iar peisajele superbe. Plaja in schimb in Barcelona destul de murdara si neingrijita, plina de turisti. Insa apa este curata si frumoasa, ca in filme. Iar daca vrei o plaja mai goala si linistita si mult mai curata poti sa iei trenul, s amergi 5 minute pana in afara barcelonei(intr-un orasel de langa Barca) si sa stai acolo la plaja.






















Acvariul din Barcelona. Aici am intrat pentru prima data in lumea marina, mediteraniana si oceanica. Au absolut toate speciile de pesti existente atat in mediterana cat si in oceane. Pentru prima data am fost ptrintr-un tunel care strabate un bazin enorm in care isi duc viata o multime de rechini, pisici de mare, pesti, stele de mare, caluti de mare. A fost frumos. In complexul unde se afla acvariul mai este si un Imax 3D (cel mai mare din lume) unde ruleaza filme documentare 3D. un alt mod exceptional si incredibil de a patrunde in lumea oceanica. Superb.









Una peste alta, un oras superb, cosmopolit. Oamenii foarte de treaba, nu ai cum sa te pierzi, iar daca te pierzi poti cere ajutor la oamenii de pe strada. Foarte multi cunosc engleza si te poti intelege cu ei. Metrourile circula foarte bine. Singura problema la metrou este ca este EXTREM de cald. In galerii. Odata ajuns in metrou este aer conditionat, insa pana sa urci in metrou temperaturile sunt extrem de ridicate, chiar daca afara poate sunt doar vreo 25 de grade, la metrou sunt cel putin 35 de grade, iar in metrou pe la 21. O calatorie costa 1.4 euro iar biletele se cumpara de la automate. Accepta si card insa nu cred ca orice fel de card. Dar se poate plati si cu monede.

Cu siguranta ma voi mai intoarce in Barcelona si sigur voi ramane de fiecare data uimit de ceea ce voi descoperii.

Inchei cu un ultim set de poze, poze amestecate de prin barcelona, pozate din  diferite puncte ale orasului.



































Vechiul Oras




















Cititi si despre:






Paris










 Strasbourg










Basel










 Berna


Niciun comentariu: