marți, 2 octombrie 2012

Avancronica Concert Therion Bucuresti 19 10 2012/ Cronica Therion Paris 1 10 2012


Si am ajuns din nou in orasul luminii. Motivul? Concertul therion din turneul european care celebreaza cei 25 de ani de Therion. Tin sa precizez ca am mers sceptic in ceea ce priveste calitatea concertului, si nu neaparat din cauza noii componente (care nu mai este neaparat atat de noua) ci din cauza unor concerte pe care le-am urmarit cu noua trupa in care mi-au parut deosebit de nesudati. Eh, intre timp situatia s-a mai schimbat, membrii noi s-au legat, s-au mai adus ajustari..imbunatari, etc. In cele din urma , parerea mea, Cris a reusit sa lege o trupa care poate mandra sa se numeasca Therion.

Concertul trupei a durat exact doua ore cu tot cu bis (doua bisuri) iar in deschidere au cantat alte doua trupe.


Prima trupa a inceput sa cante la 18 30 (intrarea s-a facut la 18). se numeau Antalgia (Spania). Nu pot sa spun ca m-au dat pe spate insa au fost ok. au reusit sa incalzeasca bine atmosfera. Cateva poze mai jos.

A doua trupa, locala, a fost ceva foarte ciudat. Un rock "simfonic" foarte sintetizat cu efecte de sunet gen rammsteain...insa fara nici o legatura cu trupa germana. Solista tot o tipa, cam opusul primeia... din toatet pct de vedere. Elyose. Cateva Poze jos. Francezi evident ca au fost pe spate fiind o trupa de-a lor. Mie personal mi-au parut destul de slabi. Chitaristul si bassistul destul de ok, cu prezenta scenica si cateva solouri reusite, insa tipa... strica toata schema.

Si apoi pe la 8 30 a inceput concertul Therion. Inca de la primele acorduri mi-am dat seama ca nu va fi esecul care credeam. In primul rand, Chris a ajustat trupa schimband claparul. Claparul sa vi-l imaginati omul orchestra, omul care va scoate din 2 claviaturi cam toti ce inseamna simfonic in melodiile therion. Si a reuist cu brio in proportie de 80% sa spun asa. Odata cu acest turneu aniversar, Therion promoveaza si noul album intitulat Fleur de Mal. Insa, sper deosebire de alte trupe, nu au inundat concertul cu multe melodii de pe acest album(vreo 3 au fost). In rest au catat cam de pe toate albumele de la Theli incoace. Amintesc doar Rise of Shodoma and Ghomora, Lemuria, Wondrous world of punt, the invincible, Land of Cannan, Gothic Cabala, Via nocturna, Blood of Kindu, To Megatherion, Sirens of the Woods. Nu au cantat in schimb doua dintre melodiile mele de suflet Clavicula Nox si Draconian Thrilogy insa sincer, poate a fost mai bine asa. dupa cum ziceam mai sus, noul clapar a reusit sa duca concertul cu brio reusind sa acopere golurile unei trupe simfonice destul de bine. cu exceptia unor parti din Via nocturna, wondrous world of punt si putin din lemuria pot spune ca toate melodiile le-a cantat onorabil. De asemenea Tenorul trupei a mai cantat si la fluier din cand in cand(insa cand ar fi trebuit, parerea mea, nu a cantat..ma refer la Lemuria). Si daca tot am ajuns aici trebuie mentionat ca trio-ul care l-a aduc Chris in trupa este GENIAL. Tenorul si cele doua soprane reusesc sa te duca in atmofera therion fara nici o greutate.Vocile lor se completeaza perfect, voci puternice, lucrate... 3 muzicieni de exceptie.


Un element de surpriza a fost aparitia unei Dansatoare din buric la melodia Land Of Cannan  , dansatoare care apoi a piperat atmosfera de pe scena la toate celelalte melodii. Trebuie insa sa recunosc ca oricat d bine s-ar fi miscat, in anumite momente din anumite emlodii prezenta ei pe scena era...degeaba. Insa na. A fost funny:)
Tin sa mentionez ca si comunicarea cu publicul a fost FOARTE buna. Chirs a vorbit cu noi, cele 3 voci au cantat cu publicul si publicul cu ei. Am ramas placut suprins sa vad ca si francezii stiu sa se distreze la un concert nu doar sa stea sa se uite ca la teatru. A fost o atmosfera superba. Printre altele Chirs a multumit fanilor pentru intreg suportul, ne-a povestit despre devotamentul sau pentru Therion si libertatea pe care o doreste pt trupa. Poate nu stiati, eu sigur nu stiam, Chis a avut un conflict cu casa de discuri cu care lucra pentru ca acestia au incetat sa mai promoveze si sa produca albumul Bells of Doom pe motiv ca nu se vinde fiind un album slab. Motiv pentru care Chris a scos un credit de 26 000 euro de la banca pentru a isi cumpara albumul de la acea casa de discuri impreuna cu toate drepturile de distribuire, producere, etc. Si a facut totul fara nici o ezitare citandu-l " becouse i didn't bought an album, i bought an idea". Ceea ce m-i s-a parut genial. De aceea va invit pe toti care puteti si va lasa buzunarull sa il cumparati de la taraba Therion care va fi la concert, pentru ca il ajutati pe chris sa isi sustina ideea ca nu casele de discuri, banii sau niste oameni care nu au nici o legatura cu muzica fac legea si pot spune ce si cum se vinde, se asculta si trebuie cantat. Ci noi, cei care iubim muzica, o cantam sau o ascultam. Aici s-a vandut cu 15 euro. nu e putin insa merita, parerea mea.

Per total a fost un concert care m-a uimit intr-un mod placut din urmatoarele motive:
1. Publicul francez, metalist cu adevarat stie sa se distreze ca oricare alt public din europa/lume.
2. Therion in 2012 este genial si fac show cum poate multi si-ar dorii.
3. Chiar daca nu au avut o trupa simfonica sa-i acompanieze melodiile lor raman nemuritoare si suna bine daca sunt cantate de muzicieni adevarati.
4. Rock ON.

Poze si (sa speram) video mai jos.
Therion LIVE Paris


Therion - Via Nocturna (Live Paris 2012)


Therion - Lemuria (Live Paris 2012)

Niciun comentariu: